Hoofdstuk 6: Intuitief schilderen, hoe doe je dat?

Wij geloven er in dat iedereen creatief is! We hoeven alleen de bron te ontsluiten. Je te openen voor jezelf om thuis te komen in jouw kracht en zachtheid; jouw unieke vrije stroom.  Als je intuïtief wil schilderen is dit jouw uitgangspunt. Natuurlijk heeft de een meer talent dan de ander, maar als je uitgaat van de behoefte om vooral tot expressie te laten komen wat van binnen leeft, hoeft dat je er niet van te weerhouden om lekker vrij aan de slag te gaan. Bij intuïtief schilderen gaat het om het PROCES van vrij schilderen van BINNEN  uit. Los komen van het denken, van hoe het hoort (het plaatje) en rust vinden in je hoofd. Daardoor kom je dichter bij jezelf en kun je zonder na te denken over hoe het moet of hoort, spelen met verf en kleur. Jij mag weer spelen en genieten als een kind en verdwijnen in het moment. Met kwasten, je handen, paletmes, alles wat er voor ahnden is en je wilt gebruiken. Verkennen en ontdekken, daar gaat het om!

In het vrije werken sta de creatieve stroom in jezelf toe. Het gaat dan niet om artistiek zijn maar om authentiek zijn. Loslaten is daarbij het toverwoord. Je geeft jezefl zo veel mogelijk de ruimte om het niet goed te hoeven doen. Fouten maken bestaat niet. Intuïtief schilderen is een vorm van schilderen waarbij het niet gaat om het eindresultaat. Al kan er zeker een mooi kunstwerk uit voortkomen, vergis je niet. Het gaat vooral om op een bezinnende, kunstzinnige en creatieve manier aan het grootste kunstwerk te werken dat er is: jij als genietend mens. Ik schilder inmiddels al meer dan 15 jaar op deze manier en het brengt me nog steeds heel veel vreugde en heling. 

Er zijn naar mijn idee twee ingangen van waaruit je intuïtief kunt schilderen. 

Bij de eerste manier is het van belang om vanuit een andere staat van bewustzijn te schilderen dan je dagelijkse. 

HOE doe je dat? Onze ervaring is dat heel fijn is om voordat je gaat schilderen je je lichaam en geest de ruimte geeft om los te komen. Daartoe geven we je als advies om van te voren te wandelen, mediteren, dansen of ander lichaamswerk te doen. Dan stroomt jouw energie al anders en verbind je je met je binnenwereld. In een ander hoofdstuk staan inspiratie filmpjes met  meditatie, visualisaties en dans. Doe voor je aan de slag gaat 1 of 2 oefeningen en ga daarvanuit aan de slag. Let op: leg jouw schilderspullen van te voren klaar, zodat je gelijk vanuit de door jouw ervaren energie aan in creatie kunt. 

Dan heb je natuurlijk de demonstratiefilmpjes met diverse technieken die ik je laat zien. Zo zie je hoe makkelijk het eigenlijk is om te gaan schilderen, zodra je jezelf gewoon toestaat plezier te maken in het ont-dekken met verf of ecoline. We zijn het als volwassenen soms verleerd door de verantwoordelijkheden die we dagelijks op ons nemen of het is te lang geleden dat we gespeeld hebben.

Zet lekkere rustgevende muziek op, doe wat ontspanningsoefeningen en zodra jij contact hebt weten te maken met jezelf en je je dagelijkse beslommeringen los hebt gelaten, land je in je lijf en komt er een andere bewustzijnslaag. Daar vanuit ga je aan de slag met je handen. Zij voeren je mee. Zij laten je zien wat in jouw leeft. Je staat stil bij wat er is en dan volgt de expressie vanzelf. 

Tussendoor is het goed om te letten op jouw ademhaling. De manier waarop je ademt beinvloedt direct de manier waarop je leeft en dus ook schildert. Dit merk je vaak tijdens momenten waarop je het moeilijker hebt. Als we bijvoorbeeld angst voelen stoppen we soms zelfs even met ademen. Dit kan een stress reactie veroorzaken in het systeem in je lichaam. Daarom is de wijze waarop je ademt essentieel. Let er op tijdens het schilderen en adem vooral goed door. Als dat je niet lukt, ga dan bijvoorbeeld zitten op een meditatiekussen of op een stoel en adem 3 tellen in en 6 tellen uit. Doe dit een aantal keer totdat je je weer goed voelt. 

Blijf je je adem vast zetten, neem dan de tijd om weer contact te maken met je lijf door te dansen of buiten te wandelen. Hetzelfde kun je doen als je merkt dat je te veel in je hoofd gaat tijdens het schilderen. Dat je nadenkt over wat je aan het doen bent en er oordelen op hebt. Voel goed wat je nodig hebt van jezelf. 

Als je veel oordelen hebt over jezelf noemen we dat deel van jezelf ook wel onze innerlijke criticus. Als die zich aandient, wijs hem dan niet af. Omarm hem, wordt er vriendjes mee; hij heeft je lang gediend en beschermd. Tijdens het vrije intuïtieve schilderen is het fijn als hij een stapje opzij doet en jouw spelende kind of hogere zelf de ruimte kan krijgen om helemaal zichzelf te zijn. Er kan namelijk echt niks verkeerd gaan op het moment dat jij met jezelf afspreekt dat je gewoon lekker een uurtje vrji mag creëren. Je doet daar niemand kwaad mee, je bent er niemand mee tot last. Het is een cadeau aan je zelf. Je kunt jezelf volldig toestemming geven om helemaal niets te hoeven. Net als dat je vroeger als onbevangen kind ging spelen met een bal, in de zandbak of ging schommelen. Zonder enig vooropgesteld doel kon jij spelen. 

De tweede manier is iets uitdagender, of je hebt er iets meer moed voor nodig: je zet het voor jezelf helend in. Wat wil zeggen; op moment dat jij emoties ervaart waar je ruimte aan wilt geven en je ze niet op iemand wilt botvieren, je ze gaat schilderen. Je gaat eerst zitten of staan, je laat de betreffende emoties er helemaal zijn (je hebt emoties, je bent ze niet, dus ze komen en gaan) en geeft er kleur en vorm aan. Net zo lang als dat jij het nodig hebt. Verdriet, boosheid, angst, jaloezie, kwetsbaarheid, blijdschap, maakt niet uit wat het is, je volgt jouw handen en laat de emotie naar buiten komen. Zelf maakte ik ooit een schilderij dat ik vol gegooid heb met verf en mijn boosheid naar een dierbare toe. Het werd een enorm krachtig schilderij van mijn innerlijk vuur. Dat zelfs als aantrekkelijk werd ervaren en verkocht. Terwijl ik zelf lang heb rond gelopen met heel veel oordelen op mijn vuurkracht en boosheid gaf me dit een enorm bevrijdend gevoel. Missie geslaagd!

Zoveel godinnen, zoveel mensen, zoveel ervaringen. Veel inspiratie gewenst!

Liefs, Alma & Daniëlle

 

Shopping Cart
Scroll naar top