3.2 De bardo volgens de boeddhisten

Gaia begeeft zich in haar slaap in een tussentijd. De Tibetaans Boeddhisten noemen zo’n staat van overgang Het Bardo. Bardo betekent letterlijk ‘tussen twee’  Het Tibetaans boeddhisme kent zes bardo’s:

  1. de Tussenstaat van het leven
  2. de Tussenstaat van de droomtoestand
  3. de Tussenstaat van de meditatie
  4. de Tussenstaat van het stervensproces
  5. de Tussenstaat van de Werkelijkheid, de toestand na de dood, 
  6. de Tussenstaat van het zoeken naar de wedergeboorte in Samsara

Als we inzoomen op De Tussenstaat van de droomtoestand dan wordt daar de fase mee bedoeld van geestelijke activiteit, wanneer het fysieke lichaam slaapt. De meeste Tibetanen beschouwen dromen als een vorm van communicatie met diepere werelden van henzelf, als een bron van spirituele kennis en als leidraad en inspiratiebron voor het dagelijks leven. Door middel van dromen kunnen wonden in de psyche en emotionele problemen worden geheeld. Zou Gaia in het verhaal op zoek zijn gegaan naar heling? En zo ja, hoe heeft zij die gevonden?

De Tibetaans boeddhisten zeggen dat onze ervaringen in onze dromen lijken op die in het bardo na de dood. De manier waarop iemand reageert op de verschijnselen in het bardo na de dood, zal gelijk zijn aan zijn reactie op droomverschijnselen. Beweerd wordt dat slapen in essentie een oefening is voor het stervensproces. We kunnen onszelf met droomyoga- en meditatie trainen om wakker te blijven terwijl we dromen.

Helder zijn in een droom betekent dus dat we weten dat we dromen. Als we dat weten, kunnen we de droom ook gaan sturen.  Als het je lukt om wakker te zijn terwijl je droomt (lucide dromen), dan bereiken we een enorme vrijheid. Heldere dromen kunnen dan nog echter lijken dan het leven in wakende toestand.

(bron: Tenzin Wangyal Rinpoche, De Werkelijkheid van slapen en dromen, Uitgeverij Elmar bv, Rijswijk, 1999, ISBN 9038908423)

Shopping Cart
Scroll naar top