3.3 De reis door de nieuwe wereld volgens De reis van de held

Wat hebben De Droomtijd en De Bardo met deze cursus te maken?
Nou, in beide gevallen maken wij als dromers een reis naar een andere wereld om daar heling en wijsheid op te halen die we dan weer mee terug naar huis kunnen nemen. En als reiziger in de tussentijd zijn wij als het ware de held in ons eigen verhaal.

De reis van de held
Mytholoog Joseph Campbell heeft honderden mythen en legenden bestudeert en de universele wetmatigheden in kaart gebracht in zijn befaamde werk: De held met de duizend gezichten. Hierin beschrijft hij de reis van de hoofdpersoon als held. Hij onderscheidt in zijn boek 12 fasen, die elke hoofdpersoon heeft te doorlopen om tot persoonlijke ontwikkeling te komen. (In onze cursus hanteren wij voor de eenvoud 7 fasen.) Een cruciale fase in die heldenreis is het moment dat een held haar roeping of droom hoort en dan besluit deze te gaan leven. Hiervoor moet de held een offer brengen. Zij moet haar oude vertrouwde wereld verlaten en een drempel overgaan. Met het overgaan van die drempel betreedt zij een wereld die compleet nieuw is. Ze wordt op de proef gesteld om te testen of ze werkelijk bereid is oude overtuigingen los te laten, om uiteindelijk dat beloofde land te bereiken waarover ze heeft gedroomd. Die periode waarin zij van alles moet overwinnen en ontdekken in die nieuwe wereld, kun je vergelijken met een tussentijd of een droomtijd. Je krijgt de kans om oude patronen te doorbreken, oud zeer te helen en opzoek te gaan naar de ultieme blauwdruk van jouw gedroomde werkelijkheid. 

Creatie vanuit intuïtie
Als we creëren vanuit intuïtie, betreden we ook een nieuwe wereld zonder houvast. Stel je een blanco doek voor waarop alles kan ontstaan wat er wil ontstaan, afhankelijk van hoe diep je bij je innerlijke inspiratiebron of voorouderlijke wijsheid komt. Zo kan het ook gebeuren dat je in die Droomtijd en die reis door die nieuwe wereld, verhalen ophaalt die in de wereld ‘thuis’ doorverteld willen worden. Bijvoorbeeld over hoe we de aarde en haar natuur weer kunnen helen. Hier gaat ook het verhaal Gaia en het aardedier over.

Geschenk ophalen
Er wordt ook wel gezegd dat mensen die een bijna dood ervaring (BDE) hebben gehad, ook in de Droomtijd, de Bardo zijn geweest, daar een boodschap, een geschenk hebben opgehaald en teruggekomen zijn om dat met de mensen ‘thuis’ te delen.  In beeld, tekst, dans en zang.  Hier gaat verhaal Gaia en het aardedier over, dat je in deze cursus kunt lezen, beluisteren en waarop je kunt reflecteren in je art journal.  Gaia en het aardedier vormt de rode draad in zowel de cursus HTG – The introduction als in HTG – The Journey

Shopping Cart
Scroll naar top