Inleidend verhaal
Wat heeft ons geïnspireerd?
Het eerste deel van deze reisgids (van 24 december tot en met 30 december) heeft zijn oorsprong in het meesterwerk De Haft Paykar (De zeven schoonheden) en is in 1197 geschreven door de Perzische dichter Nizami. Dit meesterwerk dat in dichtvorm is geschreven, vertelt over een inwijdingsweg die de Perzische koning Bahram in 7 dagen aflegt op het pad van de Liefde:
Er was eens een koning die op een dag in het midden van zijn leven een rondgang door zijn kasteel maakt. In een torenkamer waar hij zelden komt, ontdekt hij tot zijn verrassing een ruimte waar hij de portretten van zeven bijzondere mooie vrouwen ziet hangen. Ook zijn portret hangt erbij. Omdat hij al een tijdje rondloopt met de vraag wat hij verder met zijn leven aan wil, ziet hij deze ontdekking als een teken aan de wand. Iets in hem zegt: of ik ga door met veldslagen winnen of ik volg de weg van mijn hart. Zijn hart wordt bij het zien van de portretten zo geraakt door de buitenaardse schoonheid van al deze vrouwen, dat hij onmiddellijk weet: “Ik heb deze schoonheden te vinden.” Hij stuurt een gids eropuit om deze schoonheden in alle werelddelen te zoeken en laat 7 paviljoenen in zijn tuin bouwen waarin ze kunnen gaan wonen. Wie zoekt, zal vinden, weet de koning. En het lukt hem dan ook. Als alle 7 schoonheden zijn uitnodiging hebben geaccepteerd, nemen zij hun intrek in de paviljoens. En daar begint dan de inwijdingsreis van de man. Op zaterdag brengt hij zijn eerste bezoek aan de eerste schoonheid, op zondag de tweede, maandag de derde. Tot en met de zevende dag en de zevende schoonheid.
De eerste 7 nachten: een zinnenprikkelende inwijding
Net als dat de Noorse koning Olav Asteson in Het droomlied een reis maakt langs de de hemellichamen en de elementen en reflecteert op al zijn deugden en ondeugden, zo wordt ook de Oosterse koning Bahram in De Haft Paykar op zijn droomreis meegenomen door de hemelse sferen. In laatstgenoemd verhaal bezoekt de koning in 7 dagen elke dag een andere schoonheid in haar tempel. De eerste schoonheid is verbonden met Saturnus, met zaterdag en de kleur die bij die dag hoort: zwart. De tweede schoonheid is verbonden met de zon, draagt geel en is verbonden met de zon en met zondag. Door zijn zinnenprikkelende ontmoetingen met hen wordt hij ingewijd in de wijsheid van de energie van al deze planeten: Saturnus, de zon, de maan, Mercurius, Mars, Jupiter en Venus.
En nu komt de vraag: Waar gaan beide koningen heen na de 7e nacht? Er zijn er toch nog 5 te gaan? Van het droomlied van Olav Asteson is bekend dat hij in oorsprong 12 nachten heeft gedroomd. Maar dat de verhalen van de 5 dromen in de mondelinge overdracht verloren zijn gegaan. In de Haft Paykar begint de koning na de 7e nacht weer met regeren en reist hij voor raad op een dag naar de woestijn waar hij de wijsheid van een schaapsherder ontvangt. Daarna neemt hij een belangrijk besluit, rekent hij af met bedrog en verraad en doopt hij de tempels om tot vuurtempels. Daarna verdwijnt hij voor eeuwig in een grot. Welke boodschappen zitten hier dan in, vroeg ik mij af. Want hoe kunnen we verder in die andere 5 nachten?
De laatste 5 nachten: elementaire integratie
En in een keer viel er een kwartje. Zou het kunnen zijn dat de verwijzing naar de elementen in Het droomlied van koning Olav Asteson iets zegt over hoe je opgehaalde wijsheid moet integreren? En spreekt De Haft Paykar daar eigenlijk ook over in het vervolgverhaal? En toen kwam de wijsheid binnenvliegen van de godinnen van de 5 elementen. Geïnspireerd door de Dakini’s, de wijsheidsgodinnen uit het tantra boeddhisme, beschreven in het boek Wisdom Rising van Lama Tsulltrim Allione. Waarin het gaat over het belichamen van de wijsheidsenergien.
Eureka! riepen we. Nadat het heilige huwelijk is gesloten door de godin van Venus op vrijdag, begint natuurlijk de reis terug weer naar de Aarde! Om alle opgehaalde wijsheden uit de hemelse sferen in het dagelijkse leven te kunnen integreren, raadplegen we daarom de godinnen van de elementen Ether, Water, Aarde, Vuur en Lucht. Zo duiken we steeds dieper terug onze aardse lichaam in, met alles wat daar aan emotionele, mentale en lichamelijke beperkingen bij hoort en getransformeerd wil worden. En kunnen we dat proces in van wedergeboorte. Lang leve de transformatie die we onderweg doormaken: Transformation on the road!
En wat doen we dan in die 13e nacht?
Pas als we door de 12 nachten heen zijn, dan breekt de dag aan dat we klaar zijn om de geschenken van de Drie Koningen te ontvangen. Op de 13e nacht gaan we dan free flowen. Zonder uitgesproken focus op 1 godin. En zijn we nieuwsgierig, stellen we ons wagenwijd open voor welke inspiratie ons dat brengt.
De reisgids als bewerkte versie
In ons verhaal noemen wij de zeven schoonheden De 7 godinnen van de 7 hemellichamen en de 5 dakini’s de 5 godinnen van de 5 elementen. Aan de hand van de reisgids die wij voor onszelf hebben ontworpen, nodigen we ook jou uit een innerlijke inwijdingsweg te lopen in de 13 heilige nachten en 12 heilige dagen. In deze beknopte reisgids hebben we de wijsheden uit de oorspronkelijke verhalen teruggebracht tot een afbeelding, een korte introductie van de Godin en een reflectieve opdracht.

Waar staat de reisgids symbool voor?
Je kunt het zien als een reflectieve reis naar binnen, waarin je in het eerste terugblikt op het afgelopen jaar en je het mannelijke deel in jou dat heel wil worden, voedt met de wijsheid van de 7 wijze vrouwelijke delen in jou. Aan het einde van het eerste deel van je reis (14 t/m 30 december) laat je het mannelijke en het vrouwelijke deel in jou zich verenigen tot het androgyne geheel. En maak je je op om de reis te vervolgen langs de 5 elementen in het tweede deel vanaf 31 december (nacht 8) tot en met 5 januari (nacht 13). Dit tweede deel van het verhaal kun je zien als het contact dat je wenst te maken met de weg die voor je ligt en alle energieën die je kunt vragen om je op die weg te begeleiden
Elke dag en nacht een nieuwe godin
Wat je dus te doen staat vanaf 24 december, is dat je elke avond op bezoek gaat bij de godin die hoort bij die nacht. Laat de woorden en de afbeelding tot je doordringen, schrijf of teken je associaties op als je die hebt en laat ze vervolgens los. Dit noemen we ook wel ‘Contemplatie’; je focust en verbindt je op een subject en dan laat je het weer los. Vanuit dat loslaten kan er een inzicht ontstaan.
Met die mindset ga je vervolgens de nacht in. Voor een heldere droomherinnering bevelen wij je aan om de Oefening Voorbereiding op dromen herinneren te doen, die je mogelijk al eerder in de afgelopen week hebt geoefend.
De volgende ochtend schrijf je je droom op en houd je je aandacht bij de energie van de godin van de voorgaande nacht. Tot het moment dat je weer naar bed gaat en je je gaat voorbereiden op de nacht. Dan maak je contact met de volgende godin van die nacht.
Heel veel droom en creatieplezier!
En houd ons in de gaten op instagram en deel vooral met ons jouw ervaringen in je opmerkingen!