Inleiding op schrijfopdracht

Lieve ARTists,

Welkom! Ongemerkt zijn we aangekomen in de fase van Het niet-weten. De Chaos. De ruimte die vol en leeg is tegelijk.
In het Tibetaans Budhisme wordt dit ook wel de Grote Baarmoeder genoemd. The Womb of Totality die zwanger is van alle verschijnselen. Deepak Chopra noemt dat het Grote Veld van Potentie. Hierin komen we ook onze eigen weerstand tegen onze neuroses, angsten en oordelen tegen. De kunst is om in deze fase te verwijlen, met je weerstand te zijn, zonder het met wilskracht te willen veranderen. Daarentegen laten we het bestaan en voeden we het met onze innerlijke wijsheid, zodat het ‘vanzelf’ kan veranderen. Whu Wei.

Wat ons in potentie in deze fase tot onze beschikking staat, is ons helende visualisatie vermogen. De helende kracht zit ‘m erin dat we als mensen in staat zijn om die innerlijke weerstanden te transformeren in wijsheid, met behulp van onze visualisatiekracht.
Getooid met kwast, doek, papier, water, verf, pen en stem komen we hierin een heel eind!
In deze ‘Tussenles 4B’ reiken we jullie een transformatie oefening aan, die zijn oorsprong heeft in de Tibetaans Budhistsche Chöd-beoefening. Lama Tsultrim Allione (van Tara Mandala Institute) heeft er een praktische vertaalslag van gemaakt in de beoefening Feeding Your Demons; Over hoe je je innerlijke Demonen transformeert in je Bondgenoten.

Wij geven er in onze les de naam aan: Hoe je Blokkades (weerstand) transformeert in je Innerlijken Wijze
In video 4.4 Geeft Alma een inleiding op deze oefening
In video 4.5 Geven Danielle en Alma een demonstratie van hoe deze oefening werkt en hoe we dat kunnen toepassen in ons eigen proces. We maken vervolgens een vertaalslag van de oefening naar hoe je hiermee verder kunt met je schilderwerk. En hoe je vanuit je schilderwerk op verhaal kan komen in een schrijfopdracht.
In video 4.6 Kun je de oefening in audio horen waarmee je jezelf door dit proces kunt begeleiden. Zet hiervoor twee stoelen of kussentjes tegenover elkaar, zodat je van plek kunt wisselen. Het kan heel goed mogelijk zijn dat je tussen de vragen meer tijd nodig hebt om tot je visualisatie te komen. Stop dan gewoon de opname. Je kunt ook tussendoor schrijven en tekenen als je wilt.

SCHRIJFOPDRACHT
a. Als je na de oefening nog een keer naar je schilderij kijkt, herken je dan de gepersonificeerde energie van de blokkade en van de innerlijke wijze erin? Waar in je schilderij zie je ze? Wijs aan.
b. Kun je ze een naam geven? Geef ze een naam.
c. En zie je een verhaal ontstaan tussen deze ‘personen’? Laat je fantasie en intuïtie de vrije loop en schrijf het verhaal op. Net als in de freewriting oefening. Zet je pen op het papier en schrijf zoveel mogelijk door. Als je schrijfstroom is opgedroogd, stop je.
d. Geef je verhaal een Titel en een Tagline. De tagline vertelt jouw verhaal in een korte zin: bv. “Over hoe Gaia haar eigen meester werd”

Scroll naar boven