Uitleg lessen week 2

gaia schilderij
schildercursus online
schilderij Alma

Hieronder kun je de tekst in audio beluisteren in het Nederlands

 

Van Harte Welkom in les 2!

Lieve kunstenaars, hoe gaat het met jullie?
Hoe voelt het om van start te zijn gegaan en in beweging te komen?  

 

Lessen 2.1. t/m 2.7 vormen samen een grote les, maar dat leek ons wat veel om achter elkaar te kijken. Dus hebben we ze in stukjes opgeknipt. Zo kun je ook makkelijk mee doen. De filmpjes zijn dus niet alleen handig om van te voren te bekijken. Het is vooral ook leuk en leerzaam als je ze ook al gaat uitvoeren. Dat maakt dat jij steeds meer leert over al jouw mogelijkheden om mee in creatie te gaan. Het is namelijk niet perse zo dat we aanstaande les precies gaan doen wat je hier ziet!

Je ziet Danielle hier werken met diversiteit in vormen, lijnen en kleuren op 8 stukken A4 acrylverfpapier die ze vast heeft getaped. LET OP: in de Zoomles zelf werken we slechts op 1 papier! In de filmpjes schildert ze eerst met acrylverf naar keuze, zowel dikke als dunnere lagen. Ze werkt met kwasten en sponsje met acrylverf kleuren: okergeel, burnt sienna, zwart, wit, deep turquoise, turquoise groen en burgundy.

Kies kleuren die je zelf mooi vindt. Of meng van te voren je kleuren en zorg dat je dan genoeg hebt van elke kleur voor alle vlakken waarop je gaat oefenen en experimenteren met contrast en vormen. Contrast krijg je door complementaire kleuren (dit zijn kleuren die tegenover elkaar liggen in de zogenaamde kleurencirkel) naast elkaar te zetten die samen veel contrast opleveren zoals;

Groen versus rood; Oranje/Roze versus briljant blauw; Geel versus ultramarijn blauw of paars; Plus natuurlijk wit versus zwart.

Verder ga je variatie aanbrengen in de lijnen en vormen die je gebruikt, zodat je ervaart wat dat met je doet. Schuine lijnen, rechte lijnen, dik, dun, breed, smal, cirkels, vierkanten, golvende bewegingen, grote en kleine vormen etc.

Je gaat weer laag over laag werken en jezelf toestemming geven in het veld van het niet weten te stappen. Zie dit echt als een oefening. Hoe meer kleinere werken je maakt hoe handiger jij wordt in los en vrij creëren, zodat er vanuit je onderbewuste iets naar boven kan komen dat het licht wil zien. Vertrouw daar maar op en noteer even kort tussendoor wat je tegenkomt van jezelf/ waar je tegen aanloopt. Hoe meer jouw patronen zichtbaar mogen worden, hoe makkelijker het wordt om vanuit nieuwe energie verder te gaan en een andere weg te kiezen. Learning by doing noemen wij het. Draai regelmatig je werk om voor een nieuw perspectief.

Je ziet Danielle daarna voor verfijning ook werken met diverse kleuren acrylinkt van FW Daler Rowney. Deze heeft heel veel pigment dus daar gebruikt ze heel weinig van. Kleuren: sepia, flame red, dark green, flesh tint, red earth.

Breng laag over laag steeds meer details aan. Kijk of je kunt variëren per schilderij maar gebruik zo veel mogelijk dezelfde kleuren, alleen op een andere manier. Zodanig dat toch elk schilderij uniek wordt. Danielle gebruikt bij een aantal schilderijen ook watervaste stiften van het merk Posca. Daar kun je dan nog fijnere details mee aanbrengen als je dat wilt. Voel je vrij je eigen favoriete materiaal aan te brengen op het papier of doek.

Gronding en meditatie
Les 2.7 is de healing tao oefening die we in de les gaan doen. Je kunt ‘m hier alvast vooraf aan de les zien
Les 2.8 is de meditatie oefening Bodyscan.

Schrijven/op verhaal komen
Les 2.9 
helpt je om tekst te maken bij je schilderij.

Het verhaal
Les 2.0 is het verhaal dat tijdens de les wordt verteld. We adviseren het verhaal niet vooraf aan de les te luisteren,  maar in de les zelf te beluisteren.

Heel veel plezier weer deze week

Liefs, Danielle & Alma

Scroll naar boven