Uitleg lessen week 4

Schildercursus
Honor the Goddess online cursus
Danielle Jaspers

 

Van Harte Welkom in les 4!
Als voorbereiding op de eerste les van deze week zie je een viertal filmpjes, die handig zijn om van te voren te bekijken. Je kunt eventueel onderstaande oefening ook alvast doen als je met de materialen wilt oefenen van les 4.  

 

Lieve kunstenaars,

Hoe gaat het met jullie? Lukt het je om tot kunstwerken te komen en er affirmaties bij te maken? Iets te maken waar je helemaal blij van wordt? Je kunt de affirmaties gaan toepassen en eens kijken hoe het over een aantal maanden voelt. Dus, print je kunstwerk met affirmatie er op alvast uit en hang hem ergens op waar je vaak langs komt. Wie weet wat het je brengt! 

In de vierde les werken we met de brief die jullie hebben geschreven in de vorige les. En hebben jullie deze tekst n.a.v. de schrijfopdracht van deze week teruggebracht tot een affirmatie. In de schilderoefening in lessen 4.1 en 4.2 gebruik ik de tekst van de brief. In de volgende les  kun je ook met alleen je affirmatie werken, of met een iets groter stuk tekst dat volgens jou de essentie van je brief is. Die tekst ga je met acrylinkt op je papier schrijven.

 

Voor de nieuwe cursusdag heb je de volgende materialen nodig:

 • Acrylinkt of als je dat niet hebt verdun je acryl verf met water zoals ik eerder heb laten zien of wel in een bekertje of wel in een lege fles Dreft

 • Een potlood en tenminste 1 aquarelpotlood 

 • Kwasten in verschillende groottes 

 • Water 

 • Doekje of keukenrol 

 • Boekbinderslijm, medium of als je dat niet hebt behang plaksel werkt ook prima 

 • Tijdschriften waar je wat papierstukjes uitscheurt die je kunt gebruiken om op je papier te plakken 

 • Eventueel een sat├ęprikker

OEFENING: Je schrijft de brief allereerst met de inkt of als je die niet hebt met aquarelpotlood op het papier. Daarna ga je er met water overheen spelen en laat je de woorden vervagen. Laat ook delen wit.  Laat het drogen. Ondertussen scheur je het papier in stukjes van diverse grootte. Geef alles een plaats op het papier, dus maak een fijne compositie. Plak dan alles vast. 

Let op: zowel onder het papier als er over heen, want dan kun je er over heen schilderen. Het boekbinderslijm is transparant dus maak je niet druk. Daarna laat je alles weer drogen en ga je verder met het tweede filmpje. 

 

Je gaat zoeken naar vormen en lijnen die jou doen inspireren met de vorm verder te ontwikkelen. Dat doe je met potlood. Of aquarelpotlood. Daarna maak je je kwast nat en verf je er mee. Accentueer de figuren en vormen die zich voor jouw geestesoog aandienen. Neem van mij aan dat dat best even kan duren en dat je er dus wat geduld voor nodig hebt. Zie je zelf niets, vraag het eens een ander. Die kijkt soms met een frisse blik en ontdekt de leukste dingen. Ga lekker spelen. Leg je niet te snel helemaal vast. Blijf je verwonderen. 

 

Je ziet in het filmpje dat ik er dit keer ook niet heel makkelijk iets in herken. Geen punt. Spelenderwijs valt nog van alles te ontdekken! Al viel het me niet mee dit keer. 

 

Na de cursusdag vind je hier het verhaal in twee delen (les 4.0.1 en les 4.0.2) en vind je de lesstof die voortborduurt op wat je tijdens de les hebt geschilderd: 

 • Inleiding op de schrijfoefening; Inleiding op het transformeren van je blokkades (les 4.4.)
 • De demonstratie van de schrijf- en transformatieoefening (les 4.6)
 • Een audio opname van de begeleiding van een transformatie oefening (les 4.7)

 

Geniet er van!

Liefs, Danielle & Alma

 

 

Scroll naar boven